A 2023-as lisszaboni ifjúsági világtalálkozó előkészítő találkozója

Az IVT

Jelentkezés

Hírek

Felkészülés

Az október 17-19. között megrendezett eseményen a 2023-as lisszaboni világtalálkozó helyi szervezőbizottságának valamennyi tagja részt vett, akik a világ minden tájáról érkező püspöki konferenciák és az ifjúságpasztoráció felelőseivel, valamint egyházi mozgalmak és kongregációk képviselőivel találkoztak.

A világjárvány miatti zárlat után a panamai világtalálkozó óta most először találkoztak személyesen a világ minden részéről érkezett küldöttek. A találkozó célja az volt, hogy megosszák a terveket, közösen álmodjanak, tervezzenek és imádkozzanak a következő ifjúsági világtalálkozóért.

Forrás: www.laityfamilylife.va

A találkozó megnyitóján részt vett Kevin Farrell bíboros is, a Világiak, a Család és az Élet Dikasztériumának prefektusa, Dom Manuel Clemente, Lisszabon bíboros pátriárkája, Prof. Augusto Santos Silva, a portugál parlament elnöke, Dom José Ornelas Carvalho, a portugál püspöki konferencia elnöke, valamint mintegy 300 nemzetközi küldött a világ közel 180 országából.

Kevin Farrell bíboros megnyitó beszédében kifejtette: reméli, „hogy ez a személyes találkozás a nemzetek és kultúrák közötti hídépítés jele lesz. Az ifjúsági világnapok ezt képviselik a kezdetektől fogva”. Meghívást kaptunk a kulturális határokon átívelő párbeszédre, egy szinodális egyház építésére, és arra, hogy újból találkozzunk Krisztussal.

Végezetül a bíboros azt kívánta a küldötteknek, hogy „a következő Ifjúsági Világnap egy nyitott tér legyen, ahol a fiatalok találkozhatnak Krisztussal és megtalálhatják benne élethivatásukat. Legyen ez az ifjúsági világtalálkozó sokunk és a társadalom számára egy új kezdet”.

A kétnapos munka során a küldöttek meghallgathatták Dom Américo Aguiart és Duarte Riccardit, a helyi szervezőbizottság elnökét és főtitkárát, valamint a szervezésen dolgozó különböző csoportokat a lelkipásztori, liturgikus és logisztikai előkészítő munka helyzetéről. Nyílt párbeszédet folytattak a jelenlévőkkel, hogy elősegítsék minden fiatal aktív részvételét – senkit sem kizárva az eseményről, amely a katolikus egyház által szervezett első nagy találkozó lesz a világjárvány óta, amelyet a háború is fémjelez. A szervezők kiemelték a szinodalitás, a fenntarthatóság, a fogyatékkal élők részvételének, valamint az ökumenikus és vallásközi párbeszéd különös hangsúlyát.

Bemutatták a szállás, étkezési, közlekedési lehetőségeket, a zarándokok számára kialakított regisztrációs rendszert és a díjcsomagokat is.

A Világiak, a Család és az Élet Dikasztériumának Ifjúsági Irodájának vezetője João Chagas atya arra bátorította a helyi szervező bizottságot, hogy folytassa a pápa által kijelölt és Panamában megkezdett utat, Máriára bízva a 2023-as IVT-re érkező zarándokok felkészülésének útját. Biztosította őket arról, hogy mindig számíthatnak a Dikasztérium támogatására és útmutatására.

A találkozó alkalmat adott arra, hogy a küldöttek megismerjék a II. János Pál Alapítványt az Ifjúságért, amely elindította új honlapját (www.fondazionegiovani.va), valamint a 2018. évi Püspöki Szinódus után életre hívott Nemzetközi Ifjúsági Tanácsadó Testületet (IYAB). Mindkét szervezet szorosan együttműködik a Világiak, Család és Élet Dikasztériumának ifjúsági irodájával.

P. Alexandre Awi Mello, a Schönstatti Atyák nemrég kinevezett általános rendi elöljárója hangsúlyozta, hogy „a fatimai találkozó fontos jelentőséget nyer minden küldött számára, mert konkrétan Máriára bízhatják a zarándokok felkészülési útját a 2023-as ifjúsági világnap felé”.

A találkozóra a fatimai kegyhelyen került sort, és a programot meghatározták a napi szentmisék és a rózsafüzér imádságok.

Október 19-én a résztvevők Lisszabonba utaztak, ahol felkeresték a 2023. augusztusi világtalálkozó fontosabb helyszíneit.

Magyarországról Gábor Miklós, az MKPK Ifjúsági Bizottsága irodavezetője és Anderson da Silva, a Shalom Katolikus Közösség tagja vett részt a találkozón.

Forrás: www.lisboa2023.org


A következő Ifjúsági Világtalálkozót 2023. augusztus 1-6. között rendezik meg Lisszabonban. 2023. július 24-31. között a fiatalokat egyházmegyei előtalálkozóra várják Portugália legtöbb egyházmegyéjében.

Az idei világnapot Krisztus Király ünnepén, a 2022. november 20-án tartják a részegyházakban.

MKPK Ifjúsági Bizottsága


IVT kiemelt hírek

Ferenc pápa beszédei az IVT-n

Ferenc pápa beszédei az IVT-n

Összegyűjtöttük Ferenc pápa IVT-n mondott beszédeinek fordítását, melyek a Magyar Kurír oldalán a lenti cikkekben találhatók meg. Bátorítunk mindenkit, hogy olvassuk el, elmélkedjük át, váltsuk tettekre újra és újra a Szentatya nekünk mondott szavait! Nyitóünnepségen...

Az IVT

Jelentkezés

Hírek

Felkészülés

Kiemelt híreink

Ferenc pápa beszédei az IVT-n

Ferenc pápa beszédei az IVT-n

Összegyűjtöttük Ferenc pápa IVT-n mondott beszédeinek fordítását, melyek a Magyar Kurír oldalán a lenti cikkekben találhatók meg. Bátorítunk mindenkit, hogy olvassuk el, elmélkedjük át, váltsuk tettekre újra és újra a Szentatya nekünk mondott szavait! Nyitóünnepségen...